Potrawy miesne

Potrawy miesne

Dania z mięsem wciąż królują na naszych stołach. Chociaż dietetycy przestrzegają, że należy unikać dużych ilości mięsa, trudno jest nam wyobrazić sobie obiad bez tego składnika. Mięsa są bowiem głównym produktem, z którego przygotowywane są dania obiadowe. Warto pamiętać, aby łączyć je z dużą ilością warzyw, ale także z kaszami, ryżem czy makaronem. Dzięki temu posiłki będą pełnowartościowe i zapewnią organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i witamin. Trzeba wiedzieć, że niezdrowe są wszelkie potrawy smażone. Ten sposób przygotowywania mięs jest najbardziej niezdrowy i kaloryczny.

Najlepiej jest mięso ugotować w wodzie lub na parze albo po prostu upiec w piekarniku. Jeśli chodzi o najzdrowsze rodzaje mięs to należy tutaj wymienić drób (kurczak, kaczka , gęś), królika, ale także cielęcinę i wołowinę. Wieprzowina – tak popularna w polskiej kuchni, powinna być spożywana najrzadziej. Warto wybierać części, które nie są tłuste, typu filet czy schab.

Artykuł napisany przez: